Föredrag Resursstarka hundar av Monica Henriksson, 8 Juli kl 09:00

Inbjudan till alla funktionärer på Strängnäs Brukshundklubb:
 
Lördagen den 8 Juli bjuder Strängnäs Brukshundklubb in till en heldags föreläsning om Resursstarka Hundar.
Här behandlas viktiga ämnen runt våra bruksraser som kan vara väldigt nyttiga att ha med på sin resa som instruktör, figurant eller hundägare i stort.
 
Föreläsningen är kostnadsfri och till för alla som är aktiva som funktionärer på Strängnäs brukshundklubb.
Funktionär är man om man deltagit och hjälpt till på någon av våra aktiviteter på klubben såsom funktionär på prov / tävling, deltagit i upprustning av stuga eller klubbområde, figgat på MH eller liknande, jobbat i servering etc. Kort sagt: På NÅGOT sätt bidragit under någon form av aktivitet!
Under dagen kommer vi att bjuda på lunch och fika så det vore bra om ni anmälde deltagande senast den 1 Juli till michael.andersson@basta.se
 
Här följer en introduktion till föreläsningen

Resursstarka hundar.
Monica Henriksson (Rapports Kennel)

Många hundar av brukshundstyp, men även andra raser har begåvats med mycket av egenskaperna leklust/ kamplust/social kamplust/ aggressioner. Beteenden som skall finnas i denna typen av hund och som vi nyttjar en tekniska dressyren, men också beteenden som kan ställa till bekymmer i vardagen.

Beteende grupperna ligger nära varandra och kan lätt triggas/ eskalera och kan bli svåra att få styrning över. Egenskaper som är fantastiska när de används på rätt sätt och riktas i arbetet, men som kan ställa till besvär för hundägaren om hunden använder resurserna vid fel tillfälle.

Hur kommunicerar vi med dessa hundar för att undvika att konflikterna trappas upp? Genom att utnyttja hundarnas eget sätt att kommunicera ökas acceptansen från hundarna i de flesta fall.

Denna hundtyp triggas av motstånd och öppna konflikter ökar ofta beteendena. Målet är att finna ut ett sätt att få styrning på hundarna utan att hamna i bråk. Förhållandevis enkla styrövningar som syftar till att få hundarna att lyssna bättre . Föremålshantering är för dessa hundar är en viktig fråga och här spårar det ofta ur, de vill inte släppa eller hänger i förarens kläder när de inte får som de vill.

Vi tittar på olika styrövningar för att få hundarna att lyssna på oss och hålla sig inom ”lagens råmärken”. Enkla övningar som kan göras allt svårare och de skapar en god vana hos hunden att lyssna på sin förare.

Vi pratar också om stress. Stress är en trigger till att olika beteenden utlöses vid fel tillfälle. Orsak, symptom och vad kan vi göra åt stress hos vår hund? Om hunden har för högt stressläge så kommer inte inlärning eller information från föraren att kunna tas emot. Stress leder till irrationella beteenden hos våra hundar. Det är viktigt att vi har kunskap om hur stress påverkar våra hundar.

Hundmöten– hundar som besitter stora resurser har lätt att bli utåtagerande i hundmöten. Men även hundar som är försiktiga eller har fått dåliga erfarenheter tidigare i liver får många gånger problem i sociala möten . Hundar har ett rikt och välutvecklat språk som dom kommunicerar med vid interaktioner med både artfränder och vid möten med oss människor. Genom att lära oss mer hundars språk och kommunikation så kan vi förutse vad som kommer att hända, hur ser de goda signalerna ut som hundar kommunicerar med vid hundmöten? Hur skall vi som förare agera i denna situation? Varför uppstår problem vid hundmöten och vad kan vi göra för att förekomma felbeteenden.

 
 
 
 
Bookmark the permalink.

One Response to Föredrag Resursstarka hundar av Monica Henriksson, 8 Juli kl 09:00

  1. Inger Ny Nilsson says:

    Hej och tack för inbjudan till en lärorik dag. Keith och jag, Inger Ny Nilsson kommer gärna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.