Inlägg från Caroline Swärd

 

Nose Work

Nosework är en fantastiskt rolig och stimulerande träning för din hund där den får använda sitt bästa sinne – luktsinnet! Principen är densamma som för narkotikahundarna hos polisen; vi övar hunden att söka en specifik doft som vi gömmer i olika miljöer. I träningen ingår fyra sök; inomhus- och utomhussök, behållare samt fordonsök. De vattenbaserade dofthydrolaten som används är eukalyptus, lagerblad och lavendel. Ta chansen att lära dig en rolig hundsport där din hund får briljera med sitt fantastiska luktsinne och på köpet får du en mer tillfredsställd och harmonisk hund. Ni arbetar som ett team och du får större förståelse för hundens fantastiska sökförmåga.

Sportens historik:

Nosework grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med aktivering för mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut i hem runt om i USA. Ron Gaunt har arbetat med tjänstehundar och tog med sig idén om hur Nose Work skulle tränas från sitt egna arbete med hundarna i tjänsten.

Ron berättar att han upplever att det är många hundar som har sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta t.ex och som inte får utlopp för detta och i människornas ögon anses som att de inte passar in. Genom Nose Work ges alla hundar en chans till att nyttja sina naturliga instinkter till en fördel för människorna de bor med och kontentan av detta är en trött och nöjd hund.

Historiken i denna sport är något vi inom Svenska Nose Work Klubben värdesätter och vill ha som grundtanke i Sverige.

Läs mer på www.snwk.se

Rallylydnad

Sporten där glädje, samarbete och kommunikation mellan hund & förare belönas!

En sport som passar alla raser och åldrar. Ett roligt sätt att aktivera sin hund och samtidigt öka samarbetet er emellan.

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång. I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

Läs mer på www.brukshundklubben.se

 

medlemsinfo

Hej Medlemmar.

Som medlem i klubben har man rätt att lämna in skriftlig motion till medlemsmötet. Ev motioner ska vara klubbens styrelse tillhanda senast 20 oktober, där behandlas motionerna och tas sedan upp på medlemsmötet. Kallelse till medlemsmöte kommer efter den 12 oktober.
Hälsningar styrelsen.